Freitag, 8. August 2008

BND: Güngören PKK'nın değil, İslamcıların işi olabilir!

Güngören'deki bombalı eylemlerden PKK'yı sorumlu tutan TC İç İşleri Bakanı Beşir Atalay'a Alman İstihbarat Servisi BND'den yalanlama geldi.

Beşir Atalay'ın 2 Ağustos tarihli "Kesin tespitler ve güçlü delillerle tereddüte yer bırakılmayacak şekilde olay aydınlatılmış ve faillerin büyük bölümü yakalanmıştır. Yardım eden, yataklık yapan, fiilen eyleme katılanlar yakalanmıştır." açıklamasından bir gün sonra BND Başkanı Ernst Uhrlau'un yüksek trajlı Alman bulvar gazetesi "Bild-Zeitung"a verdiği röportajda Güngören'de meydana gelen patlamaların PKK eylemi olmadığını idda etti.

"İstanbul'daki feci bombalı suikast pek PKK tarzı değil. Hem teknik olarak hem de mekan ve zaman açısından daha çok İslamcılar veya Türk iç siyaseti ile ilgili olduğuna işaret ediyor." diye konuşan Uhrlau, muhabirin "Acaba El-Kaide mi?" sualine şu "analitik" tesbitlerle devam etti: "Bu en azından göz ardı edilemez. İslamcı teröristlerin Türkiye'de de iş başında olduklarını biliyoruz - "kürsel cihad"ın bir parçası olarak, "kafir" olarak tanımladıkları herkese karşı dünya çapında bir savaş yürütüyorlar. Bunlar Vehabi ideolojisini benimseyen kişiler."

Bu "analitik" tesbitlerden anlaşılan, El-Kaide'nin Türkiye gibi müslüman çoğunluklu ülkelerde doğrudan sivil halkı hedef almasıdır. Ancak şimdiye kadar müslüman çoğunluklu ülkelerde gerçekleşen bütün El-Kaide bağlantılı eylemlerde İslamcı militanların daima öncelikli hedef olarak Batılı kişi ve kuruluşları hedef almaları BND şefinin gözünden kaçmış gibi. Mesela 2002 yılında Tunus'ta bombalanan sinagog, 2003 yılında Fas'ın Casablanca kentinde eş zamanlı olmak üzere bir İspanyol lokantası, iki Yahudi kuruluşu, bir lüks hotel ve Belçika Konsolosluğu önünde bulunan bir lokantanın bombalanması ve yine 2003 yılında İstanbul'da bir sinagogun ve İngiltere Konsolosluğu'nun bombalanmasını daima El-Kaide üstlenmişti ve hedefler öncelikle stratejik-psikolojik öneme sahip Batılı kişi ve kuruluşlardı. Güngören'de ise bu yönde herhangi bir hedef mevcut değildi.

Güngören'deki patlamalar hakkında Uhrlau'un kısaca değindiği bir ihtimal ise "Türk iç siyaseti" boyutu. Güngören'deki bombalamanın Ergenekon örgütlenmesi tarafından gerçekleştirildiğine dair haberler olayın ilk saatlerinden itibaren bazı Türk medyası tarafından kamuoyuna yayılmıştı. Bu söylentiler Ergenekon ve AKP davalarından dolayı Alman medyasında da oldukca ciddiye alınmıştı. BND gibi bir istihbarat teşkilatının sırf medya haberleri doğrultusunda olayları tahlil etmesi pek düşünülemez.

Uhrlau'un yaptığı tesbitlerin hangi verilere dayandığı merak konusu.

Haber: Algabal

Keine Kommentare: