Freitag, 29. August 2008

Almanya'nın kıyamet senaryoları: Avrasya enerjisi için savaş

Federal hükümetin istihbarat servisleri sorumlusu ve Başbakanlık Dairesi Bakanı Thomas de Maizière tarafından sipariş edilen bir jepolitik "hareket katalogu", Rusya ve Çin ile yakın zamanda askeri çatışma senaryoları üzerinde yoğunlaşıyor.

Sosyaldemokrat ve Yeşiller çevresinden oluşan Alman "German Foreign Policy" gazetesinin haberine göre "hareket katalogu", Haziran 2008'de Federal Güvenlik Akademisi (Bundesakademie für Sicherheitspolitik/BAK) tarafından yayınlanan "Energiesicherheit 2050 - Eine ressortübergreifende Herausforderung" ("Enerji güvenliği 2050 - Makamlar ötesi bir hedef") başlıklı rapora dayanıyor.

Raporun hazırlanmasında Federal Alman Ordusu mensupları, Federal İç İşleri Bakanlığı (Federal Kriminal Dairesi ve sivil savunma kuruluşu THW), Federal Dış İşleri Bakanlığı gibi devlet makam ve kuruluşlarının yanında özel sektörden de Bayer AG, Deutsche Bahn AG (Alman Demir Yolları) ve silah sanayi devlerinden EADS firmasının katkıda bulunmaları dikkat çekici.

Küresel çapta giderek artan enerji ihtiyacını, doğal enerji kaynaklarının azalmasını, iklim değişiminin getirdiği sorunları ve enerji kaynaklarının yoğun olduğu coğrafyalarda siyasi belirsizlikleri göz önünde bulunduran uzmanlar, "iyimser" ve "kötümser" olmak üzere çeşitli senaryolar çiziyor.

Kötümser bir senaryo: 'Ayı ve Ejderha'

Yakın zamanda Rusya ve Çin arasında "stratejik enerji ittifakı" kurulacağı ve böylece Rus enerji kaynaklarının ancak yetersiz miktarda Avrupa'ya ulaşacağı öngörülen raporda, buna karşılık olarak Almanya'nın önderliğinde bir AB'nin Rusya ve Çin'e çeşitli alanlarda alacağı tedbirler ile etkili cevap verebilme yeteneğine sahip olması vurgulanmakta.

'Ayı ve Ejderha' başlıklı senaryoya göre Almanya, Rus-Çin enerji ittifakına bağımlı kalması ve enerji ihtiyaçını yeterli derecede kapatamaması durumunda büyük çapta iktisadi ve sosyal çalkantılar ve hatta iç savaş yaşayacak.

Jeostratejik daire: Avrasya enerji coğrafyasının kontrolü

Bu çapta tehlikeli bir gelişmenin önüne geçmek için, içinde Dünya petrol rezervlerinin %71'ini ve gaz rezervlerinin %69'unu barındıran Doğu Avrupa ve Orta Doğu coğrafyasının kontrolü vazgeçilmez bir jeopolitik unsur olarak işaretlenmekte. Bu geniş coğrafyada kesin hakimiyet kurmak için - üstü kapalı bir üslub ile - Rusya ve Çin ile askeri çatışmanın göze alınması gerektiği, raporda belirtilen neticeler arasında yer alıyor.

"German Foreign Policy" gazetesi bu tip bir jeopolitik tasarının nasyonal-sosyalist Almanyası'nın özellikle Doğu Avrupa'ya yönelik "Lebensraum" (yaşam alanı) politikası ile olan benzerliklere dikkat çekerek, böyle bir konseptin bir dünya savaşına yöneldiğinin altını çizmekte.

Haber: Deutsch-Türkische Nachrichten

Keine Kommentare: