Samstag, 16. August 2008

Alman basını: ABD Türkiye-İran gaz anlaşmasını engelledi

Alman basını İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretine geniş yer ayırırken, ABD'nin müdahalesi ile iki komşu ülke arasında beklenen gaz anlaşmasının iptal edildiği özellikle vurgulandı.

"Frankfurter Rundschau" gazetesi, ABD Başkanı G. W. Bush'un Temmuz ayında güvenlik danışmanlarından Steve Hadley'i Ankara'ya göndererek Türkiye-İran görüşmelerinin iptal edilmesini istediklerini fakat Türk yetkililerinin "İran yıllardır görüşme talebinde bulunuyor, artık daha fazla erteleyemeyiz" yanıtını aldıklarını ve buna karşılık ABD'nin görüşmelere iki şart ile müsade ettiğini yazıyor.

Diplomatik çevrelerden alınan bilgilere göre ABD'nın öne sürdüğü şartlar şöyleydi: 1. Batı'nın İran ile olan nükleer enerji kavgasında, Türkiye kayıtsız şartsız Batı pozisyonlarını destekleyecek. 2. Türkiye İran ile enerji anlaşması imzalamayacak.

Haberin devamında TPAO'nun (
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) Batı'nın İran'a uyguladığı baskılardan dolayı, öngörülen gaz projesi için gerekli finansmanı bulamadığını ve bu durumda planlanan 3.5 milyar Dollarlık yatırımın tehlikeye girdiği belirtiliyor.

Haber: Deutsch-Türkische Nachrichten

Keine Kommentare: