Samstag, 26. Juli 2008

Türkiye ve Ermenistan arasında gizli diplomasi

Alman internet haber sitesi "Die Presse" Türkiye ve Ermenistan arasında birtakım diplomatik görüşmelerinin geliştiğini bildiriyor. İstanbul kaynaklı habere "Futbol diplomasisi ve soykırım-komisyonu ile iki ülke arasındaki gerginliğin azaltması bekleniyor" alt başlığı ile girilirken söyle devam ediliyor:

Istanbul (keet). Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinde yumuşamaya dair işaretler çoğaliyor. Şubat ayında devlet başkanlığına seçilen eski başbakan Sergey Sarkasyan son aylarda bir çok defa Türkiye ile olan ilişkilerinde bir normalleşmenin meydana geldiğini söyledi. Ankara'da ise hafif bir nazlanmaya rağmen kapı açık tutuluyor.

Türk Dış İşleri Bakanı Ali Babacan'ın sonradan küçümseyici ifadelerle es geçmesine rağmen, geçen hafta İsviçre'de iki taraf arasında gizli görüşmeler yapılmıştı. Sarkasyan 6 Eylül 2008 tarihinde Erivan'da iki ülkenin futbol milli takımları arasında yapılacak olan müsabakaya Türk Devlet Başkanı Abdullah Gül'ü davet etti. Gül ise şimdiye kadar daveti resmi olarak ne kabul etti ne de geri çevirdi. Ama hiç olmazsa müsabaka Erivan'da tertiplenecek.

Türkiye'de Erivan'ın izolasyonu ve komşusu Azerbaycan'ın gittikçe artan askeri gücünden dolayı bir yakınlaşmaya mecbur olduğu kanaati hakim. Erivan'in ekonomik, siyasi ve askeri sebeplerden dolayı bölgedeki gerginliği azaltmaya yönelmesi müsbet bir adımdır. Ancak Türkiye Azerbaycan ile olan ilişkilerini incitmemesine dikkat etmesi gerekiyor.

Bunun ötesinde Ankara'nın öncelikli bir arzusu var: Ermenistan'ın Türkiye'ye yönelik Ermeni soykırımı (1915-17 arası 1,5 milyon kadar ölü) iddalarından vaz geçmesi. Meselede Türkiye tarafından teklif edilen bir çözüm yolu ise ortak bir tarihçiler komisyonu. Böylece meselenin her iki tarafın da kabul edebileceği bir neticeye varılana kadar ertenemesi sağlanabilir. Böyle bir durum ise hiç bir zaman olmayacağa benziyor.

Diplomatie: Geheimgespräche zwischen Türkei und Armenien
Tercüme: Algabal

Keine Kommentare: