Samstag, 26. Dezember 2009

Almanya borç batağında

Resmi açıklamalara göre Almanya 2010 yılı için 86 milyar Euro borçlanacak. Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble (Hıristiyan Demokrat Parti) tarafından açıklanan borç miktarının Federal Almanya tarihinde (1949 yılından bu yana) rekor seviyede olmasına karşın, hükümet sözcüleri "geçici bir durum"dan bahsetmekteler.

Borçlanmayı tetikleyen en büyük etken olarak vergi gelirlerinde görülen düşüşler gösteriliyor. Yalnız hükümetin 2010 yılı bütçesi içinde gösterdiği 86 milyar Euro yeni borçlanmalara banka kurtarma fonu ve krizle mücadele için alınması öngörülen 14 milyar Euro dahil değil. Bu "özel borçlanmalar"ın da hesaba katılmasıyla 2010 yılı için toplam 100 milyar Euro yeni borçlanma gözükmekte.

Hükümet'in "geçici bir durum" olarak tanımladığı borçlanmaların her geçen yıl artması ve öngörülen rakamların daima "yukarı doğru" düzeltildiği hesaba katılırsa 2010 yılı içinde 100 milyarlık yeni borçlanmanın artmasını beklemek fazla gerçekdışı olmasa gerek.

Tutmayan ve saklanan hesaplar

Bir önceki hükümetin Maliye Bakanı Peer Steinbrück (Sosyaldemokrat Parti) 2008 yılının son günlerinde 2009 yılı için yeni borçlanma miktarını 18.5 milyar Euro olarak açıklamışken 2009 yılında 37.5 milyar taze borç almak zorunda kalmıştı.

Federal hükümet, eyaletler ve belediyelerin toplam borçları 2008 yılında 1.613 trilyon Euro tutarken 2010 yılında 1.644 trilyon Euroya çıkması bekleniyor. Kamu borçları böylece gayri safi yurtiçi hasılanın %63'ünü teşkil ediyor. Kişi başına düşen ortalama borç miktarı ise 20 bin Euro.

"Demografik kriz-banka krizi-devlet krizi"* başlıklı konferansda konuşan Prof. Dr. Bernd Raffelhüschen bu hesaplara ne emeklilik ve memurluk sandıklarına, ne de sağlık-bakım sistemleri için yapılan ödemelerin dahil edilmediğine dikkat çekerek mevcut borçların "iyimser tahminler"ce dahi 5 trilyon Euro tutarında olduğunu belirtirken, "kötümser tahminler"den yola çıkınca toplam kamu borçların 9 trilyon Euro tutabileceğini ifade etmekte.

Deutsch-Türkische Nachrichten


Dev Ekonomiler Borç Batağında

İşte dünyanın en borçlu ülkeleri

Keine Kommentare: