Dienstag, 20. Oktober 2009

Verheugen: AB Türkiye'ye muhtaç

AB Yatırım ve Endüstri Komiseri Günter Verheugen Türkiye'nin AB'ye katılımının vazgeçilmez olduğu kanısında. Verheugen Deutschlandfunk radyosuna verdiği röportajda "Biz Türkiye'ye Türkiye'nin bize muhtaç olmasından daha muhtaçız. Türkiye stratejik açıdan en yüksek anlam ifade eder." dedi. Verheugen Türkiye'nin Batı devletler toplumuna bağlılığı dışında bir yol seçmesi taktirde "bizim için çok çok büyük risk olur, bu riski kesinlikle göze almamamız gerekir" uyarısında bulundu.

Buna karşın ilk defa Türkiye gibi müslüman çoğunluklu bir ülkenin demokrasi, özgürlük ve hukuk devletini tesis edilebilmesi taktirde "bizim için çok büyük bir avantaj olur" şeklinde konuşan Verheugen, bütün bunlara rağmen Türkiye'ye yönelik kolaylaştırılmış üyelik koşullarının mevzu bahis olamayacağını sözlerine ekledi.

Almanya Başbakanı Merkel'in öngördüğü imtiyazlı partnerlikte ise Türkiye için bir kazanç görmeyen Verheugen, şöyle konuştu: "Türkler zaten imtiyazlı bir partnerlik konumundalar. AB'ye herkesten daha bağlılar. Gümrük Birliği zaten mevcut. Bunun dışında Türkiye'ye verilecek ama neticede ülkeyi tam üyelik dışında bırakacak herhangi başka bir şey olduğunu sanmıyorum."

Kaynak

Verheugen: "Brauchen die Türkei mehr als sie uns braucht"

Keine Kommentare: